.
buhaj: jakie załozenia dla:
dla jakich wartości parametru a jeden z pierwiastków równania
(2a+1)x2−ax+a−2=0
jest większy od 1 a drugi mniejszy od 1?
12 mar 21:58
Artur z miasta Neptuna:
warunk
2a+1 ≠ 0
Δ > 0
x1 + x2 > 1 (jeżeli zakładamy, że oba pierwiastki mają być dodatnie)
dla ogólnego przypadku nie widzę założenia gwarantującego 'jest większy od 1 a drugi mniejszy
od 1'
12 mar 22:01
Artur z miasta Neptuna:
niee ... nie wiem jaki warunek walnąć by było to spełnione − wybacz
12 mar 22:02
Artur z miasta Neptuna:
chyba że na chama:
| | −B +√Δ | | −B −√Δ | |
x1 = |
| > 1 oraz x2= |
| < 1 |
| | 2A | | 2A | |
12 mar 22:03
Tragos: trzeci warunek:
x
1 > 1
x
2 < 1
x
1 − 1 > 0
x
2 − 1 < 0
(x
1 − 1)(x
2 − 1) < 0
x
1x
2 − x
1 − x
2 + 1 < 0
x
1x
2 − (x
1+x
2) + 1 < 0
i tutaj wzory Viete'a
12 mar 22:06
12 mar 22:08
buhaj: o dzięki
Tragos znacznie bardziej czytelne niż rozwiązanie "ireny"
12 mar 22:11