Samochody A i B wjeżdżają na wzniesieni. Samochód A znajduje się na wysokości 378 m
n.p.m., a samochód B – na wysokości 453 m n.p.m. Odległość między samochodami jest równa
850m. Wyznacz miarę kąta (w stopniach), pod którym wznosi się szosa, przyjmując ,że na
tym odcinku biegnie ona po linii prostej. Wykonaj rysunek pomocniczy.
Rysunek będzie chyba taki:
Po narysowaniu i napisaniu tekstu a przed wysłaniem trzeba poczekać aż rysunek
"przejdzie" z okienka rysowania do okienka głównego. Inaczej nie będzie widoczny.
BE=378
CD=453
ED=850
z tw.Talesa
| EB | DC | ||
= | |||
| AE | AD |
| 378 | 453 | ||
= | |||
| AE | AE+850 |
| BE | 378 | |||
sinα= | = | |||
| AE | AE |