pochodna funkcji definicja
Kasia: Korzystając z definicji pochodnej funkcji wyprowadź wzór na pochodną funkcji f(x) = √x
12 mar 21:29
Krzysiek: jaką granicę powinnaś policzyć?
| | a2 −b2 | |
skorzystaj w liczniku ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
12 mar 21:41
Kasia: chodzi o to aby opierając sie na definicji pochodnej obliczyc granice
f(x+Δx) − f(x)
lim ________________
Δx→0 Δx
1
i wyprowadzić wzór pochodnej od f(x)=√x co jest _________
2√x
Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać. Co to jest Δx i skąd je wziąść?
12 mar 21:50
Artur z miasta Neptuna:
toć ma ona policzyć:
| | f(x+h) − f(x) | | √x+h − √x | | x+ h − x | |
limh−>0 |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | | h(√x+h)+√x | |
| | h | | 1 | | 1 | | 1 | |
= lim |
| = lim |
| = |
| = |
| |
| | h(√x+h)+√x | | h(√x+h)+√x | | √x + √x | | 2√x | |
12 mar 21:54
Artur z miasta Neptuna:
w mianowniku powinno być h(√x+h+√x)
druga linijka, druga równość ... bez 'h' w mianowniku na samym początku
12 mar 21:55
Aga1: f(x)=
√x
f(x+Δx)=
√x+Δx
| √x+Δx−√x | | √x+Δx−√x | | √x+Δx+√x | |
| = |
| * |
| = |
| Δx | | Δx | | √x+Δx+√x | |
| 1 | | 1 | |
| → |
| ,gdy Δx→0 |
| √x+Δx+√x | | 2√x | |
12 mar 22:06