matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
Ali:
Nie radze sobie z tym −.− Może mi ktoś wytłumaczyć te przykłady ? log
3
x = 2−log
3
5 log(x+1) = 1+log3−log6
12 mar 21:28
Beti:
1) log
3
x = log
3
9 − log
3
5
9
log
3
x = log
3
5
9
x =
5
2) log(x+1) = log10 + log3 − log6
10*3
log(x+1) = log
6
x+1 = 5
x = 4
12 mar 22:19