banknot 10zl
kinga: czesc mam problem z takim zadaniem

banknot 10zł rozmieniono na 11 monet o wartości 50 groszy i 2 zł. ile było monet każdego
rodzaju?
dzięki za pomoc

!
12 mar 21:27
Beti: 8 monet 50gr i 3 monety 2 zł
12 mar 21:31
kinga: takie zadania tylko przez zgadywanie czy mozna jakis uklad ulozyc?
12 mar 21:32
ccc: układ równań
0,5x+2y=10
x+y=11
stąd y=3
x=8
12 mar 21:32
Artur z miasta Neptuna:
a wynika to z układu równań:
| ⎧ | x*0.5 + y*2 = 10 | |
| ⎩ | x+y = 11 |
|
12 mar 21:33
Eta:
x −− ilość monet 50− groszowych y −−− ilość monet 2 −− złotówych
x+y= 11
x*0,5 =y*2= 10
dokończ ...........
Będzie 8 monet po 50 gr i 3 monety po 2 zł
12 mar 21:33
Eta:
Ale "wysypało"

12 mar 21:34
kinga: dzieki jestescie genialni!
12 mar 21:34