TRYGONOMETRIA
1: Rozwiąż nierówność:
sinx * sin2x >0
12 mar 21:16
rumpek:
sin2x = 2sinxcosx
sinx * 2sinxcosx > 0
sinx(1 + 2cosx) > 0
12 mar 21:30
Artur z miasta Neptuna:
sin2x = 2sinxcosx
sin2x = 1 − cos2x
sinx * sin2x = 2sin2xcosx = 2cosx(1−cos2x) >0
zał.
niech t = cos x , t∊<−1;1>
2t(1−t2) = 2t(1−t)(1+t) = 0
t = 0 ⋁ t = 1 ⋁ t = −1
więc: 2t(1−t)(1+t) > 0 ⇔ t∊(−∞,−1) ∪ (0;1)
część wspólna z zał. => t∊(0;1)
czyli:
cosx ∊(0;1)
czyli x ∊ (−π/2 + 2kπ; π/2 + 2kπ) \ {0 + 2kπ} ; gdzie k∊C (całkowitych)
12 mar 21:30
Mila: sinx * sin2x >0 ⇔sin2x*cosx>0⇔
cosx>0 ⋀sinx≠0
12 mar 22:06