Obliczenie prawdopodobieństwa.
maro: Przechodząć codziennie obok cukierni, Kuba rzuca monetą jednozłotową. Jeżeli wypadnie
orzeł, wchodzi do cukierni i kupuje pączka, w przeciwnym wypadku idzie dalej. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że przez kolejne 3 dni upi w tej cukierni co najmniej jednego
pączka.
8 kwi 14:03
Basia:
A' − w ciągu trzech dni nie kupi pączka
0 sukcesów w trzech próbach Bernouliego
| | | | 1 | | 3 | |
P(A') = | *p0*q3 = 3* |
| = |
| |
| | | 8 | | 8 | |
8 kwi 14:22
Basia: Można to też rozwiązać inaczej.
To co masz w treści zadania naprawdę sprowadza się do tego, że rzucamy trzy razy monetą i
pytamy jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej raqz wypadnie O.
|Ω|=2
3=8
A − przynajmniej raz O
A' − same reszki
A'={R,R,R}
8 kwi 14:26
Basia: W pierwszym jest błąd
8 kwi 14:27