Pomoże ktos >
herni: 1).zbiorem rozwiazan nierownosci x2≤10 jest pzredział ?
2) zbiorem rozwiazan nier. x>x2 jets przedział ?
12 mar 21:00
Beti: 1) x2<10 możesz rozwiązać na kilka sposobów, np tak:
x2 − 10 < 0
(x−√10)(x+√10) < 0
pierw, to x=√10 i x=−√10 − rys. parabolkę z ramionami w górę i odczytujesz
rozw.:
x ε (−√10, √10)
12 mar 21:06
Beti: 2) zrób sam/−a − podobnie
12 mar 21:06
Beti: 2) zrób sam/−a − podobnie
12 mar 21:07
Tragos: x
2 ≤ 10
x ∊ <−
√10,
√10>
12 mar 21:07
Eta:
1/ x2−10 ≤0 ⇒ (x−√10)(x+√10)≤0 ⇒ x€ < −√10, √10>
2/ x2−x <0 ⇒ x(x−1) <0 ⇒ x€ ............
12 mar 21:07
Jolanta:

x
2−10≤0
(x+
√10)(x−
√10)≤0
x=−
√10 x=
√10
przedział (−
√10 ;
√10)
2
Nigdy x >x
2
12 mar 21:08
Beti: | | 1 | |
Jola − dlaczego? a jesli x= |
| ? |
| | 2 | |
12 mar 21:09
Jolanta: co ja piszę 2 żle
12 mar 21:11
Jolanta: jak wysłałam to do mnie dotarło ,ze chyba juz mi sie mózg przegrzał skoro takie głupoty piszę
12 mar 21:12