geometria analityczna
Gloksa: 53. Wyznacz równanie prostej k równoległej do prostej l i zawierającej punkt P, jeśli l: 5x −
2y +3 = 0,
P = (2,3).
12 mar 20:58
Jolanta: najpierw przekształc 2y=.. y=....
12 mar 21:00
Gloksa: Ja zrobiłam już naprawdę wszystko co mogłam i za Chiny Ludowe nie wychodzi mi wynik taki jak w
książce: k: 5x − 2y − 4 = 0
Proszę o pomoc − o pełne rozwiązanie zadania − nie chodzę już do szkoły, więc nie przepiszę do
zeszytu, żeby dostać piątkę z zadania.
12 mar 22:37
Eta:
l: 5x−2y+3=0 to prosta k ∥ l ma równanie:
k: 5x−2y +b=0 i P(2,3) € k
to: 5*2−2*3+b=0 ⇒ b= −4
zatem: k: 5x−2y−4=0
12 mar 22:44
Beti: l: −2y = −5x+4 /:(−2)
szukana prosta k: y = ax+b
| | 5 | |
dwie proste sa równoległe jeśli maja takie same współczynniki kierunkowe: czyli a = |
|
|
| | 2 | |
prosta k przechodzi przez P = (2,3) to:
3 = 5 + b
b = −2
12 mar 22:45
Gloksa: Dzięki. : )
12 mar 23:01