Wyznacz wszystkie wartości parametru m
nastazja: Mam takie zadanie, a nie za bardzo wiem jak się za nie zabrać...
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, m∊R, dla których równanie 3cos2 x = (m+1)cosx, ma w
przedziale (−3/2π ; π/2) tylko 3 różne rozwiązania, z których 2 są ujemne, a 1 dodatnie.
12 mar 20:41
Tragos: masz do tego odp?
12 mar 20:54
Tragos: 3cos
2x = (m+1)cosx
3cos
2x − cosx(m+1) = 0
cosx(3cosx − (m+1)) = 0
cosx(3cosx − m − 1) = 0
cosx = 0 lub 3cosx − m − 1 = 0
jedno rozwiązanie ujemne będzie bez względu na m, zostaje nam
| | m+1 | | −π | |
cosx = |
| , i tutaj muszą być dwa rozwiązania innych znaków (rożne od |
| ) |
| | 3 | | 2 | |
nawet muszą one być przeciwne, a wartość cosinusa ∊ (0, 1)
m+1 > 0 i m+1 < 3
m > −1 i m < 2
m ∊ (−1, 2)
wydaje mi się, że jest ok
12 mar 20:59
nastazja: Dzięki serdeczne!
Jeszcze takie małe pytanie, dlaczego cos ∊ (0, 1), a nie (−1, 1) ?
12 mar 21:30
asdas: bo musi być musi być dodatni i ujemny x. jakby było (0;−1) to byłyby oba ujemne.
15 kwi 12:49