funkcja
Milena: Funkcja f dana wzorem f(x)= ax2+bx+c jest parzysta. Znajdź warunek jaki spełniają
wówczas współczynniki a,b i c.
8 kwi 13:51
Bogdan:
a € R \ {0}, czyli x ≠ 0
b = 0
c dowolne, czyli c € R
Jeśli we wzorze paraboli b = 0, to wierzcholek paraboli leży na osi y,
wierzchołek w takiej sytuacji W = (0, c)
8 kwi 14:00
Milena: a jeśli mielibyśmy do czynienia z funkcją różnowartościową ?
8 kwi 14:09
Bogdan:
Funkcja różnowartościowa nie może być parzysta z definicji.
Przypominam, że funkcja f(x) jest parzysta <=> x € Df i −x € Df i f(x) = f(−x),
jak widać parzystość jest wtedy, gdy jest ta sama wartość funkcji dla dwóch
argumentów funkcji o przeciwnych znakach.
Niektóre funkcje różnowartościowe mogą być nieparzyste, np. f(x) = sinx,
f(x) = xn, gdzie n jest liczbą nieparzystą, f(x) = ax.
8 kwi 14:17
Milena: i w jaki sposób powinnam wyznaczyć warunki a, b i c dla funkcji różnowartościowej?
8 kwi 14:22
Bogdan:
Pytania do Ciebie:
1. Kiedy funkcja f(x) = ax2 + bx + c jest różnowartościowa?
2. Czy funkcja, której wykresem jest parabola może być funkcją różnowartościową?
8 kwi 14:36
Milena: no ja rozumiem kiedy jest funkcja różnowartościowa....ale treść zadania brzmi : Funkcja f
dana wzorem f(x)=ax2+bx+c jest różnowartościowa. Znajdź warunek, jaki spełniają wówczas
współczynniki a, b i c.
odpowiedź jest że a=0, b≠0 i c∈R tylko nie potrafię w pracy uzasadnić dlaczego.
8 kwi 14:47
Bogdan:
a = 0
b € R \ {0}
c € R
8 kwi 15:04
Basia: Witaj Bogdanie !
Pozwolisz, że się wtrącę ?
Uzasadnienie:
1. żadna funkcja kwadratowa nie jest różnowartościowa ⇒ a=0
czyli f(x)=bx+c
2. gdyby b=0 to f(x)=c byłaby funkcją stałą, a f.stała nie jest różnowartościowa ⇒
b≠0
3. każda funkcja liniowa, która nie jest f.stałą jest różnowartościowa ⇒ c jest dowolną
liczbą rzeczywistą ⇒c∈R
8 kwi 15:24
Bogdan:
Witaj Basiu, byłem zajęty i teraz zauważyłem Twój wpis. Podałem przecież b € R \ {0},
czyli b należy do zbioru R oprócz zera, a więc jeśli a = 0 to f(x) = bx + c dla b ≠ 0.
8 kwi 17:23