Prosze o pomoc.
sp: jak mamy coś takiego:
2+3 / −1 to to jest równe −2+3 czy −2 − 3 ?
12 mar 20:32
aga: jeśli 2+3 jest w liczniku to −2−3
jeśli −1 jest tylko w mianowniku liczby 3 to mamy 2−3
porównac można, jak obliczysz osobno licznik i podzilisz przez −1 wyjdzie −5
12 mar 20:35
Tragos: (2+3) / (−1) = −(2+3) = −2 − 3
2 + 3 / (−1) = 2 − 3
12 mar 20:35
sp: poprostu miałem przykład taki, gdzie zostało mi w liczniku 2 + 3 a w mianowniku − 1 i teraz
chcę pozbyć się ułamka i niewiem jak przekształcić licznik, na −2−3 czy na −2 + 3 ?
12 mar 20:36
aga: oblicz licznik, podziel przez mianownik, chyba najprościej tak?
12 mar 20:38
sp: a dokłądnie to to mam obliczyć.
√2+√3 / 2−3 = ?
12 mar 20:38
sp: a dokłądnie to to mam obliczyć.
√2+√3 / 2−3 = ?
12 mar 20:38
sp: no wlasnie i jak tu mam pierwiastki to tak łątwo licznika nie policzę
12 mar 20:39
Tragos: stosuj nawiasy, bo jest różnica, jeśli napiszesz (√2 + √3) / (2−3) czy tak jak ty.
12 mar 20:40
Beti: −√2−√3 − bo każdy wyraz licznika dzielisz przez −1
12 mar 20:40
sp: dobra. to dam Wam całą treść zadania i mi wtedy pomożecie, ok?

Wtedy się napewno
zrozumiemy.
Pierwszy wyraz ciągu geo. jest równy
√2 −
√3 a drugi wyraz jest równy 1. Iloraz tego ciągu
jest równy?
12 mar 20:41
Beti: | | 1 | | √2+√3 | |
q = |
| = |
| = −√2−√3 |
| | √2−√3 | | 2−3 | |
12 mar 20:42
sp: dziękuje

To jest napewno dobrze?
12 mar 20:44
Beti: 
na bank
12 mar 20:45