Ciągi
Paweł: Za trzy płyty, których ceny tworzą ciąg geometryczny zapłacono 142.50 zł. Najdroższa z nich
kosztowała o 7.5zł mniej niż dwie pozostałe razem. Oblicz ile kosztowała każda z płyt.
zrobiłem to zadanie ale ceny płyt wyszły mi niewymierne
12 mar 20:27
Paweł:
12 mar 20:53
Eta:
x,y,z −−−− ceny płyt x,y,z>0 i z −−− cena najdroższej
to: y2=x*z
z treści zadania: x+y+z= 142,50 i x+y= z −7,5
rozwiązując ten układ trzech równań otrzymujemy
x= 30 zł y= 45 zł z= 67,50 zł
12 mar 20:54
Eta:
sorry poprawiam chochlika x+y= z
+ 7,5
No to "lecimy"

z 2/ i 3/ mamy: 2z= 135 ⇒
z= 67,50
to: x+y= 75 i y
2= 67,5 x
y
2= 67,5(75−y) teraz dokończ...............
12 mar 21:02
Paweł: | ⎧ | x+y+z=142.5 | |
| ⎩ | x+y−z=−7.5 |
|
| ⎧ | x+y+z=142.5 | |
| ⎩ | −x−y+z=7.5 |
|
2z=150
z=75
coś mi nie wychodzi
12 mar 21:03
Eta:
A teraz ?
12 mar 21:04
Paweł: Eta dzięki też się pomyliłem w tym co ty
12 mar 21:06
Eta:
Ja się nie pomyliłam

( pomyłkowo na klawiaturze wybiłam minus
12 mar 21:10
Paweł: spokojnie każdy się może pomylić (nawet ty)

ale rozumiem, dzięki jeszcze raz
12 mar 21:16