matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbiorem rozwiązań nierówności - 2x^2 < x jest:
Olcia:
Zbiorem rozwiązań nierówności − 2x
2
< x jest: A. ( −
∞
, −
1
2
) B. ( −
1
2
, +
∞
) C. ( −
∞
, −
1
2
)∪( 0, +
∞
) D. ( −
1
2
, 0 ) Proszę o rozwiązanie
12 mar 20:25
Paweł:
− 2x
2
< x 2x
2
+x>0 2x
2
+x=0
1
x(2x+1)=0 dla x=0 v x=−
2
1
2x
2
+x>0 dla x ∊ (−∞;−
)U(0;+∞)
2
(czerwony wykres)
12 mar 20:53
Olcia:
Dziękuję bardzo
12 mar 21:12