np ta podstawa zaznaczona strzałą jest na y=3 a x=2 a końcówka tej lini x=6, a boki maja
miarę=4
a punkt jest np na y=5, x=3
To tak teoretycznie czy się da jakoś to obliczyć, czy trzeba sie długo bawić z tym
wieloma wzorami ?
Lub jeśli środek wielokata foremnego o bokach 4 znajduje sie w w punktach 4,4 , to czy
punkt 2,3 jest w srodku jego czy na zewnatrz.
Jakoś da się to udowodnić itp. ?
Musisz sprawdzić, czy punkt P znajduje się pod stałą a i nad stałą d.
Czy znajduje się pod prostą b i nad prostą e,
Oraz, czy znajduje się nad prostą c i pod prostą f.
Jeśli tak, to punkt P znajduje się wewnątrz figury.
2ga metoda (prostsza ? )
Jeżeli sześciokąt jest foremny, to można go opisać na okręgu i jego bok, jest równy
promieniowi koła.
| r√3 | ||
Jeżeli punkt znajduje się w odległości nie większej niż | od środka okręgu | |
| 2 |