matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
viola:
log
3
(2x
2
+1)−log
3
(x
2
+5)=0
12 mar 20:17
ccc:
2x
2
+1
log
3
=0
x
2
+5
najpierw dziedzina, logarytmujemy tylko liczby dodatnie, więc 2x
2
+1>0 i x
2
+5>0 z definicji logarytmu
2x
2
+1
=3
0
x
2
+5
2x
2
+1
=1 obustronnie omnozymy przez x
2
+5
x
2
+5
mamy równanie 2x
2
+1=x
2
+5
12 mar 21:51