ciekawe zadanie :)
borys: Ciekawe zadanie

oblicz sume wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych, ktore przy dizleeniu przez 5 daja reszte
3.
12 mar 20:08
Jolanta: 5n+3 13,18,21......98
a1=13
12 mar 20:13
Jolanta: Borys jak idzie ?
12 mar 20:15
borys : nie iwem jak to zrobic dalej
12 mar 20:16
Beti: chodzi tu o liczby: 13, 18, 23, ..., 98
ich ilość obliczamy ze wzoru: a
n = a
1 + (n−1)r → gdzie a
n=98, a
1=13 i r=5
| | a1+an | |
następnie korzystasz ze wzoru na sumę: Sn = |
| *n |
| | 2 | |
12 mar 20:16
borys : a1 rozumiem ale skąd 5n+3 ?
12 mar 20:17
12 mar 20:18