wartość bezwględna
zioomalka: Wartości bezwzględne: poprawa:
a)f(x)=−x|x|
f(x)=f(−x)
f(−x)=−(−x)|−x| i co dalej?
b)f(x)=x(x−1)+x ⇒x
2−x+x=x
2
f(x)=f(−x)
f(−x)=−x(−x−1)+x= x
2+x−x=x
2
funkcja jest parzysta
c)f(x)=|x
2−x|
f(−x)=|(−x)
2−(−x)| =|x
2 +x|
8 kwi 13:24
Bogdan:
Podpowiedź:
|−a| = |a|
|−a − b| = |a + b|
|−a + b| = |a − b|
8 kwi 13:30
zioomalka: Czyli w tym a) będzie x|x| więc funkcja nie jest parzysta, a w c) |−x2−x| więc funkcja
również nie będzie parzysta?
8 kwi 13:35
Bogdan:
a) f(−x) = x|−x| => f(x) = x|x|
funkcja nie jest parzysta, sprawdzamy nieparzystość:
−f(−x) = −x|x| = f(x) funkcja jest nieparzysta
8 kwi 13:35
Bogdan:
b) f(x) = x2
f(−x) = (−x)2 => f(−x) = x2 = f(x) funkcja jest parzysta
c) f(x) = |x2 − x|
f(−x) = |x2 + x| ≠ f(x) funkcja nie jest parzysta, sprawdzamy nieparzystość:
−f(−x) = −|x2 + x| ≠ f(x) funkcja nie jest nieparzysta
8 kwi 13:39