Gdy przesuniemy wykres funkcji f(x) = x^2 o 5 jednostek w dół, to otrzymamy wykr
Olcia: Gdy przesuniemy wykres funkcji f(x) = x
2 o 5 jednostek w dół, to otrzymamy wykres funkcji
opisany równaniem:
A. y = x
2 + 5 B. y = x
2 − 5 C. y = (x + 5)
2 D. y = (x − 5)
2
Proszę o rozwiązanie
12 mar 20:02
aga: odp B. zgodnie z postacią kanoniczną funkcji kwadratowej y=a(x−p)2+q, gdzie p i q to wektor
przesunięcia
a to przesunięcie o 5 w górę
c. to przesunięcie o 5 w lewo
d. to przesunięcie o 5 w prawo
12 mar 20:06
Olcia: Dziękuję bardzo
12 mar 20:13