wielomian w(x)= x^{7}+3m x^{4}+(2 m^{2}-4)x ma trzy pierwiastki rzeczywiste. Wyz
eewika: wielomian w(x)= x7+3m x4+(2 m2−4)x ma trzy pierwiastki rzeczywiste. Wyznacz wartość
parametru m, dla którego suma sześcianów pierwiastków wielomianu w jest równa 6
nie wiem za bardzo jak to zrobić..
12 mar 19:59
Basiek: W(1)=6
12 mar 20:00
eewika: skad sie to wzięło?
12 mar 20:05
Basiek: O Boże, co ja przeczytałam.

Przepraszam, przeczytałam o współczynnikach coś Oo
12 mar 20:06
eewika: nic sie nie stało
12 mar 20:07
eewika: ale dalej nie wiem jak to zrobic
12 mar 20:12
Basiek: W(x)=x(x6+3mx3+(2m2−4))
x=0 <− 1 z pierwiastków:
z tego wniosek, że
03+x13+x23=6 => x13+x23=6
Pomyślmy nad:
x6+3mx3+2m2−4=0
x3=t
t2+3tm +2m2−4=0
2 rozwiązania ⇔ z tego równania będą 2 rozwiązania.
więc....
Δ=9m2−4(2m2−4)=9m2−8m2−16=m2−16
Δ≥0
m2−16≥0 ⇔m∊(−∞,−4>∪<4,+∞)
x13+x23=(x1+x2)(x12−x1x2+x22)
I tu z Viete'a....
12 mar 20:16
eewika: Już rozumiem!
Dziękuję!
12 mar 20:20
Basiek: | | −b | |
tylko tam na końcu... (x1+x2)= |
| |
| | a | |
| | −b | |
(x12− |
| +x22)=.... to nie jest przemienne, dlatego tych x−ów nie mozesz sobie złożyć |
| | a | |
we wzór
12 mar 20:22
Basiek: Chociaż jak wszystko pomnożysz... tamto przeniesiesz.... okej. Już wiem. Mam nadzieję, że jest
dobrze, sprawdź sobie porządnie. Zrobiłam to tylko dlatego, że czułam się wina, ze Cię tak w
błąd wprowadziłam tym W(1)=6
12 mar 20:24
eewika: aha.. bo tak bym właśnie zrobiła
12 mar 20:25
eewika: dobra, ważne ze wiem jak sie za to zabrać
12 mar 20:26
Basiek: Czekaj, może zapytamy. Mam sieczkę z mózgu. Muszę się wyspać.
Hallo, ktoś mądry znający się na prawach działań dodawanie/ odejmowanie?
12 mar 20:28
eewika: mi tez się to już miesza

pomóżcie!
12 mar 20:31
Basiek: E tam, podbijam.
12 mar 20:43
Kati : nie wiem jak dla was, ale dla mnie Δ=9m2−4(2m2−4)=9m2−8m2+16=m2+16
(−4) * (−4) = 16
3 mar 15:34
Mateusz: Mam coś takiego: (a+b)(a
2−ab+b
2)=6 gdzie a,b to pierwiastki, tylko co dalej. Próbowałem ze
wzoru viete'a ale zostaje a
2 i b
2 i nie wiem co dalej... proszę o pomoc
20 kwi 17:27
kami: a
2+2ab+b
2=(a+b)
2
a
2+b
2=(a+b)
2−2ab i teraz możesz użyć wzorów Viete'a
1 maj 13:34
yes : 4mc 3mc
9 mar 17:54