truskawkowe ciagi, prosze o pomoc maliniki :)
truskaweczka: truskawka. Liczby 4,x,y,z, 81/4 tworzą ciąg geometryczny o wyrazach dodatnich. oblicz z,y,z
w odp x=6, y=9, z=27/2
a mi tak nei wychodzi
założylam:
a1=4
a5=81/4=a1+q4
i q wyszło mi 3...
co ja źle robię? z góry dziekuej za pomoc
12 mar 19:51
truskaweczka: HELP
12 mar 19:55
czarny990: ma być a1*g4
12 mar 19:56
truskaweczka: no tka liczylam ale dalej źle mi wychodzi
12 mar 20:07
czarny990:
| | 3 | | 3 | |
teraz ładnie a1* |
| = 4* |
| = 6 i dalej policz |
| | 2 | | 2 | |
12 mar 20:16