Dany jest ciąg ( a_n ) określony wzorem: a_n = (n + 5)(n + 4)(n + 1)n. Liczba uj
Olcia: Dany jest ciąg ( a
n ) określony wzorem: a
n = (n + 5)(n + 4)(n + 1)n. Liczba ujemnych wyrazów
tego ciągu jest równa:
A. 0 B. 1 C. 2 D. 3
Proszę o rozwiązanie
aga:

(n + 5)(n + 4)(n + 1)n<0
n musi być liczbą naturalną dodatnią. Po podstawieniu w miejsce n dowolnej liczny dodatniej nie
wyjdzie nigdy wartosć mniejsza od 0
inaczej n=−5 v n=−4 v n=−1 v n=0
po narysowaniu wykresu wszystkie n są w przedziałach ujemnych
n musi być liczbą naturalną dodatnią. Nie ma ujemnych wyrazów ciągu