matematykaszkolna.pl
Cemia Grander: Wytłumaczy mi ktoś dysocjację stopniową kwasów, soli i wodototlenków
12 mar 19:38
xData: Ja mogę bo ostatnio miałem z tego sprawdzian Tylko podaj jakieś namiary, może skype, czy coś?
12 mar 19:50
Grander: gadu gadu
12 mar 20:10
Grander: 36371267
12 mar 20:12
Mateusz: np H3PO4−> H+ + H2PO42− I stopien dysocjacji H2PO42− −> H+ + HPO42− II stopien dysocjacji HPO42−−> H+ + PO43− III stopien dysocjacji I stopien nastepuje tu odczepienie jednego mola H+ a powstający anion zawiera jeszcze dwa mole kationów wodoru ładunek tego jonu wynosi −1 ( na skutek oderwania 1 mola kationów wodoru od obojętnej cząsteczki kwasu) II i III etap jest taki sam tyle ze kation wodoru jest odrywany od jonu dwuwodorofosforanowego i wodorofosforanowego dysocjacja etapowa np Ca(OH)2 Ca(OH)2−> (CaOH)+ + OH I stopien dysocjacji (CaOH)+ −> Ca2+ + OH II stopien dysocjacji sumarycznie Ca(OH)2−> Ca2+ + 2OH W pierwszym etapie dysocjacji nastepuje odszczepienie 1 mola anionów OH w drugim etapie nastepuje odszczepienie od (CaOH)+ 1 mola anionów OH co sumarycznie daje nam ostatnie rownanie podobnie jest z solami(nie wszystkimi) mysle ze nie trzeba chyba pisac emotka
12 mar 20:16
Grander: dzięki wielkie
12 mar 20:21
Mateusz: No jak co to pytaj chyba ze kolega/kolezanka wyzej cos z tobą porobi
12 mar 20:22