funkcje
zioomalka: proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawki

:
Pole rombu jest równe połowie iloczynu długości jego przekątnych.Rozważmy różne romby, w
których suma długości przekątnych jest równa 10.
a)Napisz wzór funkcji, określającej pole takiego rombu w zależności od długości jednej z
przekątnych.
b)Znajdź wśród takich rombów romb o największym polu i podaj długości jego przekątnych.
Rozwiązanie:
d
1+d
2=10
d
2=10−d
1
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *d1*(10−d1)=5d1− |
| d12 |
| | 2 | | 2 | |
d
1=x
b) wiem że odpowiedź jest że przekątne mają po 5 i jest to kwadrat tylko nie wiem jak
szybko dojść do tego że akurat te przekątne dają największe pole. Czy trzeba obliczyć
wszystkie możliwości żeby tego wykazać?
8 kwi 12:13
xpt: a) do tego wzoru powinnaś dodać zalożenie, że x ∈ (0,10) bo przekątna nie może być
mniejsza lub równa 0 i nei może być większa niż 10, bo wtedy druga musiała by być ujmna,
a ujemmnych odcinków przecież nie ma ;)
Niby oczywiste, ale nauczyciel(ka) może punkty na sprawdzianie odjąć :)
b) narysuj wykres tej funkcji, którą podałaś w a) i odczytaj z wykresu.
Wszystkich przypadków nie obliczysz bo jest ich nieskończenie wiele :)
8 kwi 12:33
Bogdan:
| | 1 | |
y = − |
| x2 + 5x to parabola skierowana ramionami w dół, największą wartość
|
| | 2 | |
osiąga w wierzchołku W = (x
w, y
w). Wyznacz ten wierzchołek. Wartość x
w jest
szukną długością d
1.
8 kwi 13:10