Znajdź w układzie współrzędnych zbiór punktów spełniających warunek
nay: log13(y−x2)≥−1
12 mar 19:29
vladimirovna: y−x2>0
rysujesz parabolę i zaznaczasz obszar nad wykresem:
dalej
korzystajac z własnosći funkcji log:
y−x2≤3
przkształcasz i rysujesz druga parabolę, zaznaczas obszar pod wykresem
wyznaczasz częśc wspólną
12 mar 19:44
nay: dzieki
12 mar 19:46
blan: mam pytanie do tego zadania
dlaczego y−x2≤3
ja to robię log1/3(y−x2)>= log1/3(1/3)−1
i wtedy mi wycchodzi log 1/3−x2>=(1/3)−1
prosze o pomoc
23 kwi 17:01
blan: czy ktoś pomożę
23 kwi 17:08
sag: z wlasnosci logarytmow. 1/3−1 ≥ (y − x2) tj. 3≥(y−x2)
24 kwi 18:31
pigor: ..., z definicji funkcji malejącej − tu logarytmicznej y=log
a x i 0< a<1:
log
13 (y−x
2) ≥ −1 ⇔ y−x
2 >0 i y−x
2 ≤ (
13)
−1 ⇔
⇔ 0 < y−x
2 ≤ 3 /+x
2 ⇔
x2< y ≤ x2+3 , a więc narysuj dwie
parabole , mianowicie y=x
2 − przerywaną linia (dlaczego

)
i y=x
2+3 − linia ciągłą i zakreskuj część "między nimi" . ...
24 kwi 19:07