Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5} losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania...
bupolina: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5} losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania i zapisujemy w
kolejności wylosowania tworząc liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby
złożonej:
Patronus: |Ω| = 5*4
Liczba złożona to taka która posiada dzielniki różne od 1 i siebie samej
To może przez zdarzenie przeciwne będzie łatwiej
Czyli ile jest licz pierwszych dwucyfrowych złożonych z podanych cyfr?
13, 23, 31, 41, 43, 51, 53
|A'| = 6
| | 6 | | 14 | | 7 | |
P(A) = 1−P(A') = 1− |
| = |
| = |
| |
| | 20 | | 20 | | 10 | |
Czyli d)