tozsamosci trygonometryczne
melania.: sprawdz czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi.
8 kwi 11:48
xpt: Będę zamiast α używał x, bo łatwiej się z klawiatury wprowadza, a zadania nie
zmienia.
Dziedzinę sama obliczysz?
Pomnóż obustronnie razy cos2x.
2 − cos2x = cos2x +2 sin2x
2 = 2cos2x +2 sin2x /:2
1 = cos2x + sin2x
1=1
sin2x się wziął z tąd, że tg2x*cos2x = sin2x
sin2x+cos2x = 1 − jest to jedynka trygonometryczna.
8 kwi 12:26
Bogdan:
| | 2 | | 2 − cos2α | | 2sin2α + 2cos2α − cos2α | |
L = |
| − 1 = |
| = |
| =
|
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
| | 2sin2α + cos2α | | 2sin2α | | cos2α | |
= |
| = |
| + |
| =
|
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
= 2tg
2α + 1 = P
8 kwi 13:23
melania.: dzieki.
8 kwi 16:52