;000
zosia: napisz rownanie prostej k prostopadłe do postej orownaniu 2x+y−5=0 i przecgodzacej przez punkt
A.(4,−1)
12 mar 19:15
Jolanta: najpierw zapisz równanie prostej w postaci kierunkowej y=
12 mar 19:22
Jolanta: postac kierunkowa y=ax+b
zostaw y po lewej stronie ,reszta na prawą
12 mar 19:26
zosia: jolanta zrób mi to
12 mar 19:34
Jolanta: pisząc krzywde Ci zrobie bo to sa podstawowe rzeczy dalej będzie gorzej jak nie nauczysz sie
2x+y−5=0
y=
12 mar 19:37
zosia: ale zmieniam znaki dobrze pisze
y=−2x=5=0 jolanta dobrze
12 mar 19:39
zosia: y=−2x+5=0
12 mar 19:40
Jolanta: a=−2 gdyby była prosta równoległa to tez miałaby a=−2
| | −1 | | 1 | |
prosta prostopadła ma a= |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
prosta przechodzi przez A(4,−1) czyli dla x=4 y=−1
12 mar 19:44
zosia: nie wiem jak
12 mar 19:47
Jolanta: pomnożyłaś i napisz co wyszło
12 mar 19:48
zosia: 2
12 mar 19:50
zosia: jak am to w calosci napisac zeby to miło rece i nogi
12 mar 19:52
Jolanta: −1=2+b albo tak jak wolisz b+2=−1
to b=?
12 mar 19:52
zosia: nie wie1 wyjdzie
12 mar 19:57
Jolanta: przenosisz 2 na prawą stronę ze zmienionym znakiem
b=−1−2
b=−3
to koniec przegladnij co napisałam ,masz pytania?
12 mar 20:00
zosia: zbierz mi to w calość
12 mar 20:02
Jolanta: y=−2x+5 a=−2
prosta prostopadła
−1=2+b
−3=b
12 mar 20:06
zosia: pomorzesz mi z układami równań
12 mar 20:08
Jolanta: napisz
12 mar 20:09
zosia:
3x+4y=18
5x−2y=4
przed tym jest nawias
12 mar 20:13
zosia: {
12 mar 20:14
Jolanta: pamiętasz metodę przeciwnych wspólczynników ?
12 mar 20:16
zosia: troche tak ale ja nie wiem skad sie co bierze
12 mar 20:17
Jolanta: w tej metodzie tak mnożymy albo dzielimy całe równanie żeby otrzymać taką samą liczbę ale z
przeciwnym znakiem w dwóch równaniach przy x albo y
w tym układzie zrobimy to z y
w pierwszym mamy 4y a drugim −2y
jeżeli pomnoże przez 2 to będą −4y i sie wyzerują 4y−4y=0
12 mar 20:21
zosia: i
12 mar 20:23
Jolanta: {3x+4y=18
{5x−2y=4 /*2
{3x+4y=18
{10x−4y=8 dodaję w pionie
13x=26 /:13
x=2
3*2+4y=18
6+4y=18 /−6
4y=12 /:4
y=3
{x=2
{y=3
4y=
12 mar 20:26
Jolanta: to 4y niewazne
teraz zrobimy metoda opodstawiania
12 mar 20:27
zosia: dzieki
12 mar 20:28
zosia: to jest dobrze wystarczy
mam inne rownanie jescze
12 mar 20:28
zosia:
x+y=5
x2+y2=17
12 mar 20:29
Jolanta:
3x+4y=18
5x−2y=4
{3x=18−4y /:3
{5x−2y=4
{x=6−U{4}[3}y
{x=6−U{4}[3}y
{x=6−U{4}[3}y
{y=3
{y=3
{x=6−4
{y=3
{x=2
pierwsza metoda była lepsza ,mniej liczenia
12 mar 20:36
zosia: a to 2 rownianie zrobimy
12 mar 20:39
Jolanta: {x+y=5 wyznaczam y
{x2+y2=17
{y=5−x teraz trzeba podstawic do drugiego
{x2+(5−x)2=17
{y=5−x
{x2+ napisz ile
12 mar 20:40
zosia: 10x=17
12 mar 20:42
Jolanta: (5−x)2= wzór (a−b)2=a2−2*a*b+b2
12 mar 20:44
zosia: x2+(5−x)do kwadratu
12 mar 20:46
Jolanta: masz to wyliczyć wzór podałam
12 mar 20:47
firi: Jolanta− Ty faktycznie robisz jej krzywdę...
12 mar 20:48
zosia: (5−x)do kwadratu=52−2*5*x+x do kwadratu
12 mar 20:50
zosia: firi heh
12 mar 20:50
Jolanta: nie całkiem dobrze x2 na koncu czyli = dokończ to
12 mar 20:53
zosia: dobra spadam nie kumam tego pa
12 mar 20:55
Jolanta: przykro mi ale to było w 2klasie gimnazjum
52=25 −2*5*x=−10x
12 mar 20:58
zosia: pa
12 mar 20:59