wyrażenie wymierne z parametrem 'm'
Soldier: 
Witam, wyrażenie wymierne z parametrem 'm' !
Dla jakich wartości parametru m, równanie ma dodatnie rozwiązania
12 mar 19:15
rumpek:
5(mx − 4) = 3(3x − m)
5mx − 20 = 9x − 3m
5mx − 9x = 20 − 3m
x(5m − 9) = 20 − 3m / : (5m − 9)
teraz wystarczy narysować wykres f(x) = x, i zobaczyć dla jakiego x przyjmuje wartości dodatnie
potem tylko rozwiazań nierownosc wymierna
12 mar 19:17
Soldier: okej super dzięki
12 mar 19:19
Soldier: mógłbyś jeszcze pomoc mi namalować ten wykres ?, czy bez rozwiązania tej nierówności się nie da
?
12 mar 19:26
Patronus: i pamiętaj o dziedzinie
12 mar 19:27
Soldier: wyszlo mi m=√6 i m=√−6
12 mar 19:28
Soldier: 3x − m=0 to jest dziedzina ?, jedna z dwoch
12 mar 19:29
Soldier: | | 1 | |
i jeszcze wyszlo mi ze x= 5 |
| |
| | 5 | |
12 mar 19:33
rumpek:
zauważ, że x ≥ 0, wtedy są dodatnie
12 mar 19:34
Soldier: czyli odp to m=√6
12 mar 19:36
Soldier: aha i co z tym rysowaniem jak to narysować
12 mar 19:37
rumpek: po co rysować, miałeś tylko narysować wykres f(x) = x, aby zobaczyć dla jakiego x'sa wartości
są dodatnie
12 mar 19:38
Soldier: aha czyli wykres f(x) = x, to hiperbola i nie wazne juz nic wiecej, ok spoko
12 mar 19:39
rumpek: ... f(x) = x to funkcja liniowa
12 mar 19:40
Soldier: o paaanie no tak
12 mar 19:41