Prosze o pomoc
Hektor: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x − 1 jest równa 1, zaś reszta z
dzielenia tego wielomianu przez x − 2 jest równa 4. Wyznacz resztę z dzielenia
wielomianu W(x) przez wielomin
x2 − 3x +2
8 kwi 11:33
Eta:
Witam

zapisujemy tak: W(x)= Q(x)( x−1)(x−2) + ax +b
gdzie ax +b = R(x) −−− to szukana reszta z dzielenia
bo musi być st. ≤ 1
W(1)=1 i W(2)=4
zatem: W(1)= Q(1)*( 1 − 1)(1 −2) + 1*a +b = 1
zatem mamy pierwsze równanie:
a +b = 1
podobnie dla:
W(2)= Q(2) *( 2− 1)(2−2) +2*a +b = 4
zatem:
2a +b = 4
Rozwiąz układ tych dwu równań i wylicz a i b
po wyliczeniu podstaw do
R(x) = ax +b
i już masz resztę .
Powodzenia
8 kwi 13:35
Hektor: Dziękuje Eta... jak zwykle nie zawodna
8 kwi 21:47
Eta: Miło mi

Pozdrawiam !
8 kwi 21:49