Ciąg geometryczny
Patryk: W ciągu geometrycznym (an) dane są a2= √32 i a3= −√33. Wtedy wyraz a1 jest
równy:
12 mar 18:32
12 mar 18:35
Sysia...: | | p3 | | p3 | | −3 | | −1 | |
a1 = |
| *( |
| )= |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 2 | |
12 mar 18:43
Sysia...: p3 to pierwiastek z 3
12 mar 18:44
?: aby napewno ?
12 mar 18:45
Sysia...: na pewno
12 mar 18:48
Basia..: przepraszam mam takie pytanie jak mam zadanie z kombinatoryki (11+2 nadole 3 )
to musze to dodać (13 na dole 2 ) i normalnie obliczam z silni tak
12 mar 18:49
Sysia...: możesz napisać pprzykład?
12 mar 18:50
?:
a
1*q
n−1=a
n
a
1*q
2−1=a
2
chyba tak Sysia
12 mar 19:19
?: ?
12 mar 19:27
?: ?
13 mar 13:33
pigor: ... lub z tw. o 3−ech kolejnych a
1,a
2.a
3 wyrazach ciągu geometrycznego :
| | √3 | | 3 | | 3*3 | | 3 | |
a1a3=a22 ⇒ a1* |
| = |
| ⇒ a1= |
| ⇒ a1= |
| √3 ...  |
| | 3 | | 4 | | 4√3 | | 4 | |
13 mar 14:02
?: a1 masz bez minusa ?
13 mar 14:08
pigor: hmm ... ,

jeśli a
2 i a
3 są bez minusa , a ja to tak ...

widzę , to a
1 nie może mieć minusa, ale
jeśli a
3 ma minusa , którego ja nie dowidzę, to faktycznie musi być a
1 z minusem , bo
inaczej moja równość nie miałaby sensu , bo ma kwadrat po prawej stronie

. ... )
13 mar 14:37