Trygonometria
Patryk: W trójkącie prostokątnym dane są kąty ostre: α=27◯ i β=63◯, wtedy cosα+sinβcosα=
Próbowałem podstawić za cosinus i sinus odpowiednio 0.4540 i 0.8910, i wychodzi mi długa
liczba, której nie mam w odpowiedziach. Proszę o pomoc
12 mar 18:24
aga: Narysuj sobie trójkat prostokątny, oznacz boki a,b,c. Widać, że sinα=a/c, cosα=b/c, sinβ=b/c,
cosβ=a/c Wiadomo, więc, ze cos27=sin63 a sin 27=cos63,
| cos27+sin63 | | sin63+sin63 | | 2sin63 | |
| = |
| = |
| = 2 |
| cos27 | | sin63 | | sin63 | |
12 mar 18:43
Eta:
jeżeli α+β= 90
o
| | cosα+sinβ | | cosα+cosα | | 2cosα | |
to: sinβ= cosα zatem |
| = |
| = |
| = 2 |
| | cosα | | cosα | | cosα | |
13 mar 00:16
Ajtek: Zgodnie z tym co zapisała
Eta, możemy postąpić w drugą stronę, czyli zapisać to przy
pomocy sinusów:
jeżeli α+β=90
o
| | cosα+sinβ | | sinβ+sinβ | | 2sinβ | |
to: sinβ=cosα zatem |
| = |
| = |
| =2
|
| | cosα | | sinβ | | sinβ | |
Eta piszę to, ponieważ nie wszyscy zdają sobie sprawę z równoważności zapisów

.
13 mar 00:50