układy równań
ela: Bardzo proszę o pomoc.
Odczytaj z wykresu rozwiązania układu równań, a następnie sprawdź je rachunkowo:
Z wykresu odczytałam. Punkty przecięcia to (−2,0), (−1,2) i (2,8), ale jak to sprawdzić
rachunkowo.
12 mar 18:24
Jolanta: rozwiaz układ równan podstaw wartośc y z pierwszego do drugiego równania,będziesz miała same x
,wylicz x a pózniej y
12 mar 18:49
ela:
12 mar 18:49
ela: Tak też zrobiłam ale wyszły mi tylko dwa rozwiązania, a nie trzy
12 mar 18:50
Jolanta: 2x+4=x(x+2)(x−1)
0=x(x+2)(x−1)−2x−4
0= dokoncz
12 mar 18:52
aga: Metodą podstawiania: 2x+4 = x(x+2)(x−1) więc 2x+4 = (x2+2x)(x−1)
2x+4=x3 − x2 + 2x2 − 2x
2x+4= x3 + x2 − 2x
x3 + x2 − 2x − 2x − 4 = 0
x3 + x2 − 4x− 4 = 0
metoda grupowania:
x2 (x+1) − 4 (x+1) =0
(x+1)(x2 − 4) = 0
(x+1)(x−2)(x+2)=0
x=−1 v x=2 v x=−2
teraz wyznaczone x wstawiamy np. do równania I i mamy
y=2*(−1) + 4=2 pierwsze rozwiązanie: (−1, 2)... itd.
12 mar 18:52
ela: rzeczywiście

dzięki aga i Jolanta
12 mar 18:56
Jolanta: ela spójrz na to co napisałam wiesz co dalej ?
12 mar 18:58
Jolanta:
12 mar 18:59
ela:
12 mar 19:11