Funkcja liniowa
Patryk: Funkcja Liniowa f(x)=12x−6
a)jest malejąca i jej wykres przechodzi przez punkt (0,6)
b)jest rosnąca i jej wykres przechodzi przez punkt (0,6)
c)jest malejąca i jej wykres przechodzi przez punkt (0,−6)
d)jest rosnąca i jej wykres przechodzi przez punkt (0,−6)
Proszę o pomoc, jak rozwiązać takie zadanie.
12 mar 18:20
Aga1: | | 1 | |
Jest rosnąca, bo a= |
| >0 |
| | 2 | |
i przechodzi przez (0,−6), bo b=−6.
12 mar 18:23
Patryk: Aga, a jak po kolei to rozwiązać ?
12 mar 18:25
Saizou : z wiadomości ogólnych jeżeli współczynnik a>0 funkcja rośnie, a punkt przecięcia z osią y to
(0;b)
12 mar 18:27
Aga1: Przecież rozwiązałam,
y=ax+b
| | 1 | |
Z tego wynika , że a= |
| ,( a − to co stoi przed x) b=−6.(b − to bez x) |
| | 2 | |
Gdy a>0 to funkcja liniowa jest rosnąca
gdy a<0 to malejąca
gdy a=0 to stała np, y=7.( b=7, a=0)
Jeśli b=−6 to punkt(
0, −6) należy do wykresu
12 mar 18:31