Funkcja
Marta: Określ dzidzinę funkcji f(x)=1x2−x−12 i odaj współrzędne punktu przecięcia wykresu tej
funkcji z osią y.
Dziedzinę okresliłam
:\wyliczyłam z delty, x1=−3 , x2=4
D=R\{−3;4}
ale nie umie podać tych wpórzednych przecięcia wykresu z osia y.
12 mar 18:13
Ajtek: Punkt przecięcia z osią OY ma współrzędne (0;y), podstaw w miejsce x zero.
12 mar 18:18
Jolanta: a ile wynosi x jeżeli wykres przecina ośY ?
12 mar 18:20
Marta: ale dlaczego wspolrzedna x ma O?
12 mar 18:21
Ajtek:

Już widzisz dlaczego?
12 mar 18:23
Marta: niee, z funkcji to ja jestem slaba, nigdy ich za bardzo nie rozumialam
12 mar 18:26
Jolanta: W miejscu gdxie sie przecinaja osie jest x=0 i y=0 na całej osi x wartosc y=0 a na całej osi
y wartosc x=0
12 mar 18:31
Ajtek:

W takim razie do zapamiętania

Miejsce przecięcia z osią OY punkt ma współrzędne (0;y)
z osią OX (x;0).
Odczytaj z tego wykresu punkt przecięcia funkcji z osią OY.
12 mar 18:33
Marta: oo dziekuje bardzo
12 mar 18:34