Studia
Zadanie z wyższych sfer: Nie moge wykminić jak zliczyć tą całkę.... wychodzi mi ujemna, bądz zero, a to bardzo
Źle
Mam obliczyć pole figury określonej parametrycznie x=cos
3t i y=sin
3t
Wzór to
∫całka w granicach od <0, 2π> z | y(t) x'(t) |
stosując metode podsawiania po cost=s wychodzi mi całka w granicach od 1 do 1 a to zero
8 kwi 11:03
Basia: bo to nie będzie całka w granicach od 1 do 1 tylko:
2*[całka od 0 do 1 −całka od −1 do 0)]
dlatego, że
∫<0,2π> cos3t = ∫<0;π/2>cos3x − ∫<π/2;π>cos3x − ∫<π;3π/3>cos3x + ∫<3π/2>cos3x
pierwsza=czwarta
druga=trzecia
∫<0,2π> cos3t = 2[ ∫<0;π/2>cos3x − ∫<π/2;π>cos3x ]
co po podstawieniu daje
2[ ∫<0,1>3s2*(1−s2)3 − ∫<−1,0>3s2*(1−s2)3 ]
jeżeli krzywa f(x) na odcinku [a,b] leży pod osią OX to Pole= −∫<a,b>f(x)
8 kwi 14:18