trójkąty
Saizou : och, spójrz na ten trójkąt równoramienny. Miary jego kątów w stopniach są liczbami naturalnymi
i wystarczą tylko dwie cyfry, żeby zapisać miary wszystkich trzech kątów. Jakie są pary liczb
spełniających to założenie
bo jak wymyśliłem coś takiego
α+2β=180
α=10a+b
β=10b+a
taki układ, jeśli nie tak t można prosić o jakąś podpowiedź
12 mar 18:03
Saizou : up
12 mar 18:10
Saizou : w górę
12 mar 18:18
Ajtek: Rysunek walnij bo tak to nic nie wiadomo o tym trójkącie.
12 mar 18:20
Aga1: 48, 48, 84.
Z tego co zapisałaś wyjdzie Ci.
12 mar 18:21
Saizou : i to był by jeden, ale jest więcej np. 60,60,60
12 mar 18:23
Saizou : proszę
12 mar 18:33
Aga1: 10a+b+2(10b+a)=180
0
10a+b+20b+2a=180
0
12a+21b=180
0//:3
4a+7b=60
za b podstawiaj liczby naturalne i sprawdź, czy a jest naturalne
12 mar 18:39
Saizou : aha, czyli nie ma sposobu żeby wszystkie naraz obliczyć?
12 mar 18:41