Ile rozwiązań ma równanie
Patryk: Proszę o pomoc, jak rozwiązywać tego typu zadania

Ile rozwiązań ma równanie:
x2+36x−6
= 0
12 mar 18:01
Sysia...: to równanie nie ma żadnego rozwiazania... miałam to na próbnej maturze
12 mar 18:05
Saizou : brak rozwiązań
| x2+36 | |
| =0 mnożymy obustronnie przez x−6
|
| x−6 | |
x
2+36=0
x
2=−36 sprzeczność nie istnieje pierwiastek kwadratowy z liczby ujemnej
a i jeszcze dziedzina x−6≠0 x≠6
D;x∊R\{6}
12 mar 18:07
Patryk: Wiem, ale jak do tego dojść ? Też jestem w klasie maturalnej
12 mar 18:07
Tragos: D: x − 6 ≠ 0
x ≠ 6
x
2 + 36 = 0
Δ < 0 => brak rozwiązań
12 mar 18:07
Sysia...: | x2+36 | |
| mnozysz przez (x−6) |
| x−6 | |
D= R oprócz 6
x
2 + 36 = 0
12 mar 18:09
Sysia...: no widzisz masz rozwiazania
12 mar 18:10
Patryk: Wiem że to trochę nie na miejscu pytanie, ale co dokładnie mnożę przez x−6, bo jeśli mnożę x2,
to dlaczego to zostaje bez zmiany ?
12 mar 18:11
Saizou : | | (x−6)(x2+36) | |
ale byś miał |
| =0*(x−6) i mianownik skróci się z licznikiem |
| | x−6 | |
12 mar 18:13
Patryk: Aha, racja

dzięki Saizou
12 mar 18:13