całki oznaczone zadanie tekstowe
sebastian: całka oznaczona
oblicz pole gfigury ograniczonej krzywymi o podanych równaniach
y=1 − (x+1)2
y= − 3x
parabola po skróceniu ma wzór y= −x2 − 2x miejsca zerowe −2, 0 wierzchołek W=(−1, 1)
i teraz nie wiem jak opisac to przez całki rysuje wykres i dla paraboli i prostej są pkt wsólne
w x=0 i x=1 moze ktoś mi podac jak dalej to rozwiazac?
12 mar 18:00
pomagacz:
f(x) = 1 − (x + 1)
2 = 1 − (x
2 + 2x + 1) = −x
2 − 2x
g(x) = −3x
f(x) − g(x) = −x
2 − 2x + 3x = −x
2 + x
Δ = 1
P =
a∫
b[f(x) − g(x)]dx
P =
0∫
1(−x
2 + x)dx = ...
12 mar 18:11