Obliczenia procentowe w ciągach geometrycznych
Wiola: zad1.Oblicz wartość odsetek, kapitalizowanych raz na zakończone okresu oszczędzania;
a) uzyskanych po 3 latach jeśli Jan ulokował na koncie 1360 zł., a roczna stopa oprocentowania
wyniosła 10%
b) uzyskanych po 2 latach i 6 miesiącach jeśli Beata ulokowała 1100 zł na koncie, a roczna
stopa oprocentowania wynosiła 8%
zad2. przyjmując, że kapitalizacja odsetek nastąpiła na koncie okresu oszczędzania oblicz
kapitał końcowy uzyskany;
a) po 4,5 roku od kwoty 4200zł ulokowanej na koncie w banku z roczną stopą oprocentowania
wynoszą 4,75%
b) po 7 latach i 3 miesiącach od kwotę 1500zł ulokowanej na koncie w banku z roczną stopą
oprocentowania wynoszącą 6 3/8%
PROSZĘ O POMOC. pilne:(
12 mar 17:57
ejendi:
To są zadania z inwestycjami na procent prosty (odsetki nie są kapitalizowane w trakcie trwania
lokaty), czyli nie ma odsetek od odsetek tak jak przy procencie składanym
1a. K=a(1+n*r)=1360*(1+3*0,1)=1768
inaczej:
po roku 1360*0,1=136
po 3 latch 3*136=408
408+1360=1768
Nie wiem jaki tu postęp geometryczny?
Raczej arytmetyczny:
a1=1360
r=136
b. podobnie K=1320; n=2,5
2.b....
2.c
n=7,25; r=(6+3/8)100=0,06375
K=1500*(1+0,06375*7,25)=2193,28125
12 mar 22:58