równanie
kacper: Rozwiąż równanie:
5x−3−2=0
12 mar 17:53
Tragos: pierw dziedzina, potem lewą strone musisz przedstawić w formie jednego ułamka, czyli
sprowadzasz do wspólnego mianownika
12 mar 17:55
kacper: Dziedzina czyli x−3=0 ?
12 mar 17:56
Tragos: x − 3 ≠ 0
x ≠ 3
12 mar 17:57
kacper: 2 mam sprowadzić do ułamka? to 84 ?
12 mar 18:00
kacper: please, help me
12 mar 18:04
Ajtek: Do wspólnego mianownika masz doprowadzić:
I teraz szukasz wspólnego mianownika.
12 mar 18:10
kacper: Nie wiem jaki jest wspólny mianownik 1 i −3 czy to nie o to chodzi
12 mar 18:13
kacper: nie rozumiem
12 mar 18:30
Saizou : a nie łatwiej
| 5 | | 2 | |
| = |
| i masz proporce |
| x−3 | | 1 | |
12 mar 18:32