równanie
beata: Wie ktoś jak można rozwiązać to równanie? 4x
3 − 6x
2 + 2=0 tylko prosiłabym o
wytłumaczenie dlaczego tak
12 mar 17:47
Jolanta: sprawdz dzieliniki 2 .Dla pierwiastka wartośc wielomianu=0
12 mar 17:49
Tragos: od razu widać, że 1 jest pierwiastkiem
użyj schematu Hornera lub podziel pisemnie przez dwumian x − 1
12 mar 17:52
beata: 4−6+2=0
4*8−6*4+2= 32−24+2=10 i co teraz?
12 mar 17:52
Jolanta: Wiesz już jak liczba jest pierwiastkiem ?
12 mar 17:52
beata: o co chodzi z tym schematem lub dlaczego akurat x−1
12 mar 17:53
beata: ale tylko 1 jest pierwiastkiem?
12 mar 17:53
Jolanta: skoro 1 jesrt pierwiastkiem to wielomian dzieli sie przez x−p cxzyli przez x−2
dzielimy pisemnie ,umiesz ?
12 mar 17:54
beata: nie rozumiem tego zadania w ogóle zawsze liczyłam delte
12 mar 17:54
Jolanta: Δ tylko mozesz przy x2 a tutaj masz x3 ,umiesz dzielić ?
12 mar 17:55
beata: nie bardzo...
12 mar 17:56
Ted:
albo: 4x3−4x2−2x2+2=4x2(x−1)−2(x2−1)=(x−1)[4x2−2(x+1)]=(x−1)(4x2−2x−2)=
... i dalej Δ
12 mar 17:58
Jolanta:
4x2−2x−2
4x3−6x2+2):(x−1}
−4x3+4x2
−2x2+2
2x2−2x
−2x+2
2x−2
teraz miożesz Δ
12 mar 18:01
beata: ok dzięki

mi o wiele lepiej jak widzę deltę
12 mar 18:01