równania i nierówności
kacper: Wyróżnik △ jest równy 0 dla trójmianu kwadratowego:
A. y=x2+9
B. y=x2−9
C. y=x2−6x+9
D. y=x2+9x
12 mar 17:36
Jolanta: wzór znasz na Δ ?
12 mar 17:38
kacper: Wzór na deltę znam ale w książce to nie pisze delta tylko jakiś dziwny trójkąt
12 mar 17:41
kacper: no a wzór na deltę to b2−4*a *c NO ale jak to mam obliczyć jak tylko odp c ma dane a b c
12 mar 17:42
Tragos: NP.
A. y = x2 + 9
że nie występuje "coś tam" * x, to nie znaczy ze nie znamy b, ono po prorstu wynosi 0
12 mar 17:43
Jolanta: Δ to jest delta czyli wyróżnik trójmianu kwadratowego
policz
12 mar 17:43
Saizou : np. 0=x2+9
−9=x2 sprzeczność bo nie istnieje pierwiastek kwadratowy z liczby ujemnej
12 mar 17:44
Jolanta: np b)
y=x2−9 y=ax2+bx+c
a=1 b=0 c=−9
Δ=0−4*1(−9)=36
12 mar 17:46
kacper: Dziękuję. To ja sam C
x2−6x+9 Δ= b2−4*a*c Δ= −(62)−4 *1*9 Δ=36−36=0
12 mar 17:49
Jolanta: Tak
12 mar 17:50
Jolanta: ale minus w nawiasie bo wyszłoby −36−36=−72
12 mar 17:51