nie do rozwiazywania
Pepsi2092: 2cos2x*2tgx +1=(sinx+cosx)2
12 mar 17:33
rumpek:
2cos
2x * 2tgx + 1 = (sinx + cosx)
2
| | 2sinx | |
2cos2x * |
| + 1 = (sinx + cosx)2 |
| | cosx | |
2cosx * 2sinx + 1 = sin
2x + 2sinxcosx + cos
2x
4 * sinxcosx + 1 = sin
2x + cos
2x + 2sinxcosx
2 * 2sinxcosx + 1 = 1 + 2sinxcosx
2sin2x + 1 = 1 + sin2x
2sin2x − sin2x + 1 = 1
sin2x = 0
..
12 mar 17:38
buhaj: szkoda

bo juz Ci chciałem pisać
12 mar 17:38
rumpek: Jak wszystko dobrze przekształciłem
12 mar 17:38
elpe: rumpek to miał sam napisać Komuś
12 mar 17:38
rumpek: + pamiętaj o dziedzinie cosx ≠ 0
12 mar 17:38
rumpek: elpe he?

"Komu"?
12 mar 17:39
elpe: no ja tam nie wiem ale sam tytuł "nie do rozwiązywania" oznacza ze
Pepsi2092 napisze sam

P.S. chyba koleżance bo napisała mi podobny przykład
12 mar 17:41
rumpek:
12 mar 17:41
rumpek: aaa, bo ja przeczytalem "nie do rozwiązania"

pardon
12 mar 17:43
Pepsi2092: hehe
rumpek za szybki jesteś
12 mar 17:44
rumpek: ale mogę dać jakieś w ramach "przeprosin"
12 mar 17:45
Pepsi2092: A poza tym to była do udowodnienia tożsamość i jeszcze błąd w zapisie z mojej strony

Także
sorry że Was zmyliłem
12 mar 17:47
Pepsi2092: Kurde to dawaj Szeryf

Ja niby dzisiaj z fizyką walcze ale coś moge pomyśleć
12 mar 17:48
elpe: no tak bez 2 przy tg
12 mar 17:48
rumpek: to dowód czy równanie?
12 mar 17:49
Pepsi2092: to daj równanie

bo jesli chodzi o dowody to jeszcze aż tak bardzo nie wymiatam
12 mar 17:50
Pepsi2092: z ta prościzną co robiłeś ostatnio były małe problemy i mialem 1 pkt na 2
12 mar 17:50
Pepsi2092: "Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z takich, że x+y + z = 3 prawdziwa
jest nierówność x
2 + y
2 + z
2 ≥ 3"

O tym mówię z podstawowej matury próbnej jak ktoś chce
moze sobie zrobić ,
rumpek Ty robiłeś więc nie udzialać się
12 mar 17:53
rumpek: 2 sposobami

o ile pamiętam, moje ulubione

odnośnie zadania to masz 2 proste tożsamości do udowodnienia:
| | 1 − sinx | | 1 + sinx | | −4sinx | |
a) |
| − |
| = |
| |
| | 1 + sinx | | 1 1− sinx | | cos2x | |
| | −4sin2x + 3 | | tg3x | |
b) |
| = |
| |
| | −3 + 4cos2x | | tgx | |
12 mar 17:58
rumpek: poprawiam a)
| 1 − sinx | | 1 + sinx | | −4sinx | |
| − |
| = |
| |
| 1 + sinx | | 1 − sinx | | cos2x | |
12 mar 17:58
Pepsi2092: Oka chwila
12 mar 18:00
elpe: jak cos to moge napisać
12 mar 18:01
rumpek: Oglądał ktoś z was kiedyś film "Piękny umysł"?
12 mar 18:06
jok: to sie w pamięci liczy!
| | (1−sin)2 − (1+sin)2 | |
zauwaz ze masz |
| |
| | (1−sin)(1+sin)x | |
1 skracasz, sin
2 skracasz, i zostaje −2sin + −2sin
12 mar 18:07
Pepsi2092: jak ktoś wzorów nie zauważa skróconego mnożenia to się zaliczy ale tak to luzik

jesli chodzi
o pierwsze

a w drugim bym sobie rozpisał tg3x jako sumę kątów (2x+x) ale to tylko tak
pisze Wam bo troszke czasu nie mam teraz tego robic

ale potem zrobie na kilka sposobow zeby
sobie przypomniec

także sorry
rumpek 
A Ty
elpe pisz jak chcesz
12 mar 18:09
rumpek: a po co tg3x rozpisywać na sumę kątów?

lepiej wyprowadzić sin3x i cos3x, wtedy dowód idzie
błyskawicznie
12 mar 18:11
Pepsi2092: W mianowniku będziesz miał 1−sin
2x i to jest z jedynki cos
2x i bez skracania wyjdzie
12 mar 18:11
Pepsi2092: Zapisałem sobie przykład na kartce i nie robiłem jeszcze tego
rumpek tak tylko na pierwszy
rzut oka skojarzylem i napisalem

Ale jak wbije jutro to Cię pognębie o te dowody
geometryczne i na liczbach bo nad tym trzeba popracowac to mi coś wrzucisz

A dzisiaj
zawijam dlatego nie wkurzajcie sie na mnie że zostawiam zadanie nieskończone w rozsypce
12 mar 18:13
rumpek: 
dowody geometryczne

jak zacząłem dużo robić to nawet je polubiłem
12 mar 18:15