Równania i nierówności
kacper: Ile pierwiastków ma to równanie?
x3=9x=0
Proszę o rozwiązanie
12 mar 17:26
pomagacz:
chodzi pewnie o
x3 + 9x = 0
x(x2 + 9) = 0
x2 + 9 = 0 x = 0
Δ = ...
x / = ...
12 mar 17:28
kacper: znaczy się x3−9x=0
12 mar 17:28
pomagacz:
to tylko znak zmienisz i liczysz
12 mar 17:29
kacper: jestem za głupi
12 mar 17:30
Aga1: jeśli
x3+9x=0
x(x2+9)=0
x=0 lub x2+9=0 −−−równanie sprzeczne, brak rozwiązań.
jedno rozwiązanie
jeśli x3−9x=0
to 3 rozwiązania.
12 mar 17:30
firi: 3 pierwiatki: 0; −3; 3
12 mar 17:30
Basiek: x3−9x=0
x(x2−9)=0
x(x−3)(x+3)=0
x= .... lub x=..... lub x=....
12 mar 17:30
kacper: Dziękuję Wam. Niech Bóg Wam to w dzieciach wynagrodzi.
12 mar 17:31