pomagacz:
może inaczej, literkami będzie lepiej się tłumaczyło:
Ω = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
A = {0, 1, 2, 3, 4}
B = {3, 4, 5, 6, 7}
A ∩ B = {0, 1, 2, 3, 4} ∩ {3, 4, 5, 6, 7} = {3, 4}
| | |A ∩ B| | | 2 | | 1 | |
P(A ∩ B) = |
| = |
| = |
| = 0.2
|
| | |Ω| | | 10 | | 5 | |
B'(odwrotność B, czyli to czego nie ma w B ale jest w Ω) = {0, 1, 2, 8, 9}
A / B' = {0, 1, 2, 3, 4} / {0, 1, 2, 8, 9} = {3, 4}
| | |A / B'| | | 2 | | 1 | |
P(A / B') = |
| = |
| = |
| = 0.2
|
| | |Ω| | | 10 | | 5 | |
P(A ∩ B) = P(A / B')