matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
sandrinaaa:
Siódmy wyraz ciągu określonego wzorem a
n
= 1 − (3
5
−
n
) / 2 jest równy ? Proszę o dokładne rozpisanie..
12 mar 17:05
xData:
(3
5−7
)
a
7
= 1 −
2
3
−2
a
7
= 1 −
2
1
(
)
2
3
a
7
= 1 −
2
1
9
a
7
= 1 −
2
1
1
a
7
= 1 −
*
9
2
1
a
7
= 1 −
18
18
1
a
7
=
−
18
18
17
a
7
=
18
12 mar 17:37
sandrinaaa:
Dziękuję
12 mar 18:10