Zdanie "Liczba x jest o 10 mniejsza od podwojonego kwadratu liczby a" zapisane w
Olcia: Zdanie "Liczba x jest o 10 mniejsza od podwojonego kwadratu liczby a" zapisane w postaci
równania, to:
A. x =
110 x 2a
2 B. x =
110a
2 C. x + 10 = 2a
2 D. x − 10 = (2a)
2
Proszę o rozwiązanie
pomagacz:
następnym razem zamiast operatora mnożenia używaj gwiazdki [ * ] a nie iksa [ x ]
x jest mniejsze o 10 od czegoś, tak więc zwiększając x o 10 równamy go z tym czymś
x + 10 = 2a
2
odpadają dwie pierwsze odpowiedzi, bo jest relacja "większe/mniejsze o ileś", gdyby była
relacja "większe/mniejsze razy ileś" to odpadłyby dwie ostatnie odpowiedzi