...
XT: Jezeli sinus kata ostrego α jest rowny 0,6 . Wobec tego cosinus α jest rowny :
A pierwiastek2/2
B3/4
C4/5
D1/3
12 mar 16:56
asdf: C
12 mar 16:57
XT: dlaczego?
12 mar 16:58
asdf: rysunek zaraz wstawie
12 mar 17:00
Basiek: Można też z jedynki trygonometrycznej
12 mar 17:02
asdf:
No to masz:
100 = 36 + z
2
z
2 = 100 − 36
z = 8
12 mar 17:05
asdf: coś rysunek nie chciał się wysłać
narysuj sobie trójkąt o bokach: 6, 10, z
| | 8 | | 4 | |
zrób to twierdzeniem pitagorasa, wyjdzie |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
12 mar 17:06
XT: ok dzieki wielkie
12 mar 17:07
Basiek: Założenia dla kąta ostrego
sinα>0 cosα>0
| | 4 | |
więc: z jedynki tryg. : sin2α+cos2α=1 => cosα=√1−sin2α= √1−0,36= √0,64=0.8= |
| |
| | 5 | |
12 mar 17:08