ciąg
anmario: Dla jakich x nalezacych do R − {2} liczby (x−2)2 , x2 −4, 2x2 + 9x − 2 w
podanej kolejnosc tworza ciag geometryczny? dla znalezionej wartosci X wyznacz ciag i
jego iloraz.
8 kwi 00:44
anmario: (x
2 −4) / (x−2)
2 = (2x
2+9x−2) / (x
2−4)
jeżeli te liczby tworzą ciąg geometryczny to muszą spełniać powyższy warunek bo w ciągu
geometrycznym każdy następny wyraz podzielony przez poprzedzający daje ten sam wynik −
iloraz ciągu.
Po wymnożeniu na skos:
(x
2−4)(x
2 −4) = (x−2)
2(2x
2+9x−2)
przenosimy prawą stronę na lewą:
(x
2−4)(x
2 −4) − (x−2)
2(2x
2+9x−2) =0
rozwijamy lewą część lewej strony tak jak Ci napisałem na gg:
(x
2−4)(x
2 −4) = [(x−2)(x+2)] * [(x−2)(x+2)]= (x−2)(x+2)(x−2)(x+2) = (x−2)
2(x+2)
2
czyli:
(x−2)
2(x+2)
2 − (x−2)
2(2x
2+9x−2) =0
wyciągamy przed nawias wspólny czynnik : (jest nim, rzecz jasna wyrażenie (x−2)
2 )
(x−2)
2 * [(x+2)
2 − (2x
2+9x−2)] =0
Sądzę, że reszta jest oczywista. Jeżeli się mylę,śmiało dzwoń o dowolnej porze (nawet o
5.15, o zgrozo!

)
8 kwi 01:01
Bogdan:
Ciąg (an): a1 = (x − 2)2, a2 = x2 − 4, a3 = x2 + 9x − 2
Ciąg an jest geometryczny wtedy, gdy a1 * a3 = a22
(x − 2)2 * (2x2 + 9x − 2) = (x2 − 4)2
(x − 2)2(2x2 + 9x − 2) − (x − 2)2(x + 2)2 = 0
(x − 2)2(2x2 + 9x − 2 − x2 − 4x − 4) = 0
(x − 2)2(x2 + 5x − 6) = 0
(x − 2)2(x −1)(x + 6) = 0 Stąd wyznacz x pamiętając o założeniu.
q = a2 / a1
ciąg an = a1*qn−1
8 kwi 01:02
nocek: x€R− {2} to x= 1 v x = 6
dla x = 1 ciąg jest: 1,−3 ,9 ..... to q= − 3
dla x = 6 " " 64, 32, 16 ..... q= 2
8 kwi 01:20